Het is 17:45 u. Het is rustig in Medemblik. Op een paar meerkoeten na is het stil
op het water. Maar de avondrust wordt verstoord, in de verte klinkt een ritmisch gepuf en gespetter van water. Kapers op de kust? Een vogel? Nee geen vreemde vogel, maar wel een ander bijzonder geval. Marit onderweg naar de finish van haar IJsselmeeroversteek!

Na ’s morgens vertrokken te zijn in Stavoren tikte Marit om 18:10 de kade in Medemblik aan. De afstand van 21,244 km werd in een fantastische 7uur 59min 36sec afgelegd! Een enorme prestatie en sneller dan Marit zelf had verwacht.

Een behoorlijke wind maakte de tocht niet makkelijk. Het eerste stuk stuk ging aardig, maar na 2,5uur kwam de misselijkheid. Zeeziekte. Braken. Verschrikking. Het eten en drinken hield ze niet meer binnen. Je hebt wel energie nodig om te blijven zwemmen. Gelukkig bleef de cola wel binnenboord en bleef Marit gestaag doorzwemmen.

Na 4,5 uur was het echt op. Het ging niet meer. Marit wilde stoppen. Maar coach Astrid kon Marit overtuigen door te gaan. En daar ging ze. Verder de plas over.

In Medemblik stond een welkomstcomité te wachten. Marit heeft de lat hoog gelegd voor de rest!

Marit gefeliciteerd met je fantastische prestatie!

Marit Boots zwemt het IJsselmeer over – 11 juli 2022